Biochemia krwi PDW

tokio-hotelowcy-bill *Tokio-Hotel

Temat: Komplet badań
Dawno nie robiłam wszystkich badań. Takie szczegółowe to może z 5-6 lat temu, albo i więcej.
Proszę mi napisać co jest podwyższone i jeśli to możliwe wskazać mi przyczynę tego stanu i bardzo proszę mi napisać w związku z tym do jakiego lekarza mam się udać, bo ja już nie mam siły. Proszę o rade. Liczę, że na tym forum znajdą się odpowiednie osoby.

Biochemia
ALT 20 U/l
AST 17 U/l
GGT 28 U/l
Kreatynina 0,58 mg/dl
Analityka-badanie ogólne moczu
kolor jasnożółty
przejrzystość lekko mętny
ciężar właściwy 1,015
pH 6,5
Leukocyty 25/ul
Azotyny nieobecne
Białko nieobecne
Cukier 2321 mg/dl
Ketony nieobecne
Urobilinogen w normie
Bilirubina nieobecna
Erytrocyty 10/ul
Osad moczu
Nabłonki płaskie dość liczne
Leukocyty 12-15
Erytrocyty świeże 3-4
Bakterie nieliczne
Odczyn Biernackiego 30 mm/h
Morfologia krwi pełnej
WBC 5,63
RBC 5,12
HGB 13,8 g/dl
HCT 40,8 %
MCV 79,7 fl
MCH 27,0
MCHC 33,8 g/dl
RDW-SD 36,7
RDW-CV 13,0
PLT 205
PDW 14,6
MPV 11,3
P-LCR 35,2%

Wzór krwinek białych
NEUT 2,47
NEUT% 43,9%
LYMPH 2,61
LYNPH% 46,4
MONO 0,40
MONO% 7,1%
EO 0,12
EO%2,1%
BASO 0,0
BASO% 0,5%
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=333



Temat: Prośba o przetłumaczenie badania histopatologicznego
Witam
Niestety jeszcze nie mam wyniku z TK, tak długo się czeka. :(
Dziś moja mama dostała pierwszy raz chemię. Narazie czuje się dobrze.
Oto jej wyniki z morfologii, pomóżcie je zdrozumieć.

morfologia krwi obwodowej 3-diff"

leukocyty-6,8
erytrocyty-4,46
hemoglobina-13,2
hematokryt-39,7
MPV-9,8
MCV-89,0
MCH-29,6
MCHC-33,2
płytki krwi-263
Neu#-4,7 (69,9%)
Lym#-1,6 (22,8%)
Mxd#-0,5 (7,3%)
Pdw-11,6fl
Rdd-Sd-45,7fl
P-Lcr-24,0%


'biochemia"

aspat - 16u/l
alat-6 u/l, norma jest (13-69), ciocia ma poniżej
Ldd-465 u/l
fosfataza alkaliczna -69
GGT-18u/l
mocznik-46,4mg/dl, norma (10-45)
kreatynina-0,69 mg/dl
bilirubina całkowita-11,1 umd/l
glukoza-109 mg/dl
sód-147,0 mmbl/l, norma (135-145)
potas-4,1mmol/l
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=922


Temat: Prowokacja glutenem
rodzinny był chory przyszedł do pracy ale nie wpuszczał ludzi do gabinetu z błachych powodów moj okazał sie bardzo blachy
A wiec Morfologia
Krwiki białe 3,60 4,5-11
krwinki czerwone 4,77 4,00-5,30
Hemaglobina 13,40 12,30-15,30
Hematokryt 0,40 0,35-0,45
MCH 28,10 26,00-32,00
MCHC 33,4 31,0-35,00
MCV 84,1 78,0-95,0
plytki krwi 287 125-400
% limfocyty45,7 20,0-45,0
%pozostalych WBC 12,2 3,0-12,0
%neurocytów 42,1 45,0-70,0
Liczba limfocytów 1,6 1-5
Liczba pozostałych WBC 0,5
Liczba neutrocytow 1,5 1,8-7,7
RDW-CV 13,8 11,5-14,5
PDW 15,4 9,0-17,0
P-LCR 42,2 13-43,0
Biochemia
Żelazo 94,00
Badanie ogólne moczu
Barwa żółty j.żółta/żółta/c.żółta
Przejrzystość lekko mętny zupełna
Ciezar włas. 1,025g/ml 1,015-1,025
pH 6,0 4,4-7,4
Leukocyty 25 <10
Azotyny ujemy ujemny
Białko ujemy <10
Glukoza w normie <15
Ciało kreatynowe ujemy <5
Urobilinogen w normie <1
Bilirubina ujemny <0,2
Erytrocyt 25 <5
Osad
Nabłonki płaskie 1 wpw <15
Leukocyty 5wpw 1-4
Erytrocyty wyługowane 3 wpw <0
Bakterie poj. wpw
Skł. mineralne szczawiany wapia poj. wpw
Inne fosforany wapnia
bezpostaciowe poj. wpw
Duzo tego
Dziekuje
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3659


Temat: rak trzustki przezuty do wątroby
Moj tato(43 lata) w listopadzie 2009 trafil do szpitala bo był żółty. po 2 tygodniach operacja. guz na glowie trzustki. zostal wyciety, operacja sie udala. wynik badania his-pat mówi o tym,ze to rak złośliwy I stadium.Dla profilaktyki zaczal brac chemie-Gemzar(o ile dobrze pamietam). na poczatku lutego zrobili tacie TK wynik brzmi tak:(z dnia 02,02,2010)
W loży po głowie trzustki lech wznowy nie stwierdza się. Trzon i ogon trzustki w normie. W wątrobie liczne(ponad 20) rozsiane ogniska hypoechogenne po ok 5-8 mm i pojedyczne 12mm- przemawiajace za meta. Reszta jest w normie wiec juz nie bede tego przepisywala.
Skierowana tate na rozszerzone badania krwi:( z dnia22,02,2010)
biochemia:
kreatynina w surowicy 0,67[mg/dl] wartosci referencyjne: 0,70-1,20
bilirubina calkowita 0,78[mgdl] w.r 0,2-1,0
albuminy3,56[gdl] w.r 3,5-5
AST 30[IUl] w.r 10-34
ALT54 w.r 10-44
ALP Fosfaza alkaliczna 77 w.r 45-122

CRP U-czułe
GFR 138,49
D-Dimery(ilosciowe 0,69 w.r do 0,5

IMUNOLOGIA:
CA-19,9 2,64[IUml] w.r <39

MORFOLOGIA Z ROZMAZEM
krwinki biale WBC 10,53 w.r 4-10
wart.b. NEUT 7,68 w.r 2-8
% Neut 73 w.r 50-80
wart.b. LYMPH 2,32 w.r1-5
%LYMPH 22 w.r 25-50
wart.b. mono 0,12 w.r 0,1-1,0
%mono 1,1 w.r 2,0-10,0
wart.b. EO 0,39 w.r0,0-4,0
%EO 3,7 w.r 0,0-5,0
wart.b. BASO 0,02 w.r0,0-0,2
%BASO 0,2 w.r 0,0-2,0
krwinki czerwode 3,88 w.r 4,5-6,2
hemoglobinaHCT 33,6 w.r14-18
hematokryt 33,6 w.r 42-52MCV 86,6 w.r 80-94
MCHC 31,8 w.r 33-37
MCH 27,6 w.r. 27-31
RDW-SD46,8[%}RDW-CV 15,4[%] w.r 11,5-14,5
płytki krwi PLT 161 w.r 130-400

PDW 11,2[fl]
MPV 9,8[fl] w.r 6-10

P-LCR 24,4
PCT 0,16[%]
lekarz powiedzial,ze badania krwi sa dobre jak na wynik tego tomografu. Zlecil rezonans wynik wyglada tak:
Stan po częściowej resekcji trzustki z powodu Ca, stan po CHTH. Pacjent nie współpracuje, badanie poruszone, trudne do oceny. Loża po głowie trzustki trudna do oceny, widoczny fragment trzony i ogonu trzustki bez zmian ogniskowych.W wątrobie rozsiane zmiany ogniskowe wilk do 18-20 mm, o miernie obnizonym sygnale T1, podwyzszonym w T2W, z cechami jednorodnego wzmocnienia kontrastowego- meta. śLEDZIONA OBIE NERKI BEZ ZMIAN. wĘZły chlonne okołoaortowe niepowiekszone.

wiem,ze wyglada to na przezuty ale tato czuje sie swietnie, jego masa ciala powieksza sie a nie maleje. Co robic?Skoro czuje sie dobrze to trzeba walczyc. może ktoś ma jakies pomysły?
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1060


Temat: Wyniki krwi - proszę o analizę.
Bardzo dziękuję Panu za odpowiedź. Mam do Pana jeszcze jedną prośbę,czy mógłby Pan zanalizować moje "nowe" wyniki ? Oto one:

Biochemia:

Mocznik wynik: 3,0 mmol/l norma:2,5-6,1
Kreatynina w surowicy 79 umol/l norma: 54-106
Żelazo w surowicy 2,8 umol/l norma: ? 6,6-30,4
Sód w surowicy 140 mmol/l norma: 137-145
Potas w surowicy 4,6 mmol/l norma: 3,6-5,0

Immunochemia:[/i]

TSH 1,796 ulU/ml norma: 0,270-4,700

Morfologia krwi obwodowej:

WBC 6,1 tys/ul norma: 4,0-10,0
RBC 5,30 mln/ul norma: ? 4,00-5,20
HGB 9,9 g/dl n:?11,5-16,0
HCT 35,8 % n:?36-46
MCV 67,5 fl n:?78,0-100,0
MCH 18,7 pg n:?27,0-34,0
MCHC 27,7 g/dl n:?29,0-36,5
PLT 301 tys/ul n:140-440
RDW 15,2 % n:? 11,0-15,0
PDW 18,1 fl n:?6,1-17,0
MPV 10,60 fl n: 6,80-12,00
P-LCR 32,8 % n: 6,0-43,0



[b]Mikroskopowy rozmaz krwi:
[/i][/b]Neutrofile pałeczkowate 1 % norma: 1-5
Neutrofile segmentowane 73% norma:?45-70
Granulocyty kwasochłonne 3 % norma:1-5
Monocyty 3 % norma:2-8
Limfocyty 20% norma: 20-45

Odczyn Biernackiego 5mm/h norma: <12,0

Płytki krwi metodą manualną:

Płytki krwi 311,0 tys/ul norma: 140,0-440,0
Retikulocyty 7,0 %o norma:5,0-15,0

mocz-badanie ogólne:
barwa: jasnożółty
przejrzystość lekko mętny
ciężar właściwy 1,005 g/ml norma: 1,005-1,030
leukocyty negatywny
azotyny negatywny
ph 6,0 norma: 5,0-7,0
krew negatywny
białko negatywny
glukoza w normie
kwas askobinowy negatywny
ciała ketonowe negatywny
urobilinogen w normie
bilirubina negatywny

Osad moczu:
nabłonki płaskie liczne wpw
nabłonki okrągłe pojedyncze w prep.
leukocyty 0-2 wpw
erytrocyty świeże 3-5 wpw
bakterie liczne
śluz pojedyncze pasma
fosforany bezpostaciowe pojedyncze .


Zrobiłam jeszcze markery CEA i Ca 19,9 ,ale wyniki będę miała dopiero w piątek.Dostałam też skierowanie na prześwietlenie płuc z opisem (wyniki będę miała za 1,5 tyg) , usg jamy brzusznej (mam termin dopiero na maj na NFZ,a płatny jest na koniec kwietnia ) ,na badanie na obecność krwi w kale i na lamblie.Mam też skierowanie do gastrologa,ale termin to listopad/grudzień . Pewnie teraz dostanę jeszcze skierowanie na posiew z moczu,bo z tego co widzę to tam są bakterie. I jak narazie nie zażywam żelaza ze względu,że muszę przeprowadzić te badania i znaleźć przyczynę,ale chciałam zapytać Pana czy to dobry pomysł,bo mam go bardzo mało :( i jak nie będę przyjmować Fe jeszcze kilka miesięcy to chyba nie będę mieć go już wcale. Ale tak najbardziej to prosiłabym o analizę wyników krwi,a w szczególności tych manualnych rozmazów.Na co wskazują te wyniki? I jakie jeszcze ewentualnie badania warto wykonać?Pozdrawiam


P.S te pytajniki przy normach,to były strzałki skierowane w górę lub dół w zależności od wyników,ale coś niewyszło..
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=204


Temat: Proszę o pomoc!!!
Witam wszystkich:) I dziękuję Zosiu za opisanie tych wszystkich zagadnień. Przepraszam mogłam czegoś nie przepisać z wyniku badania histopatologicznego, więc jeszcze raz wszystko na spokojnie przepisuję:

"Wyniki badania:

Carcinoma clarocellulare renis dextri. G2

Guz średn. 4 cm. Naciek nowotworowy obejmuje torebkę włóknistą, nie wnika do tkanki tłuszczowej i okołonerkowej.
Szypuła naczyniowa i kikut moczowodu wolne od nacieku nowotworowego.
pT1 NX

Pozostały miąższ nerki bez zmian patologicznych.

OPIS MAKROSKOPOWY MATERIAŁU
Nerka z torebką włóknistą i tłuszczową, o wym. 11x6x5 cm. i 8 cm. odcinkiem moczowodu. W części środkowej żółto-kremowy, wyraźnie odgraniczony guz średn. 4 cm. Nacieka torebkę nerki, nie wzrasta do miedniczki ani do żyły nerkowej
-4 wyc. guz-1-4-
-4 wyc. wnęka-5-8-
-2 wyc. torebka-9-10-
1 wyc. niezmieniony miąższ nerki-11-
-1 wyc. kikut moczowodu-12-"

I to jest wszystko co jest na wyniku tego badania. Ja nadal jestem w szoku i nie mogę dojść do siebie, bo moja mama ma przepracowane 32 lata pracy i nigdy nie chorowała i to mnie boli najbardziej, że ni stąd nie zowąt takie choróbsko się u niej wzięło:(

Oprócz tego przedstawię wypis ze szpitala:

" ROZPOZNANIE PRZY WYPISIE:
Guz nerki prawej (C64)

EPIKRYZA
Pacjentka przyjęta do Oddziału Urologii z powodu guza nerki prawej. Wykonano zabieg nefrektomii prawostronnej. Przebieg zabiegu i pooperacyjny bez powikłań. W stanie dobrym wypisana do domu.

ZALECENIA
Zgłosić się za ok. 10 dni z kartą wypisową po wynik badania histopatologicznego, dalsze zalecenia w zależności od wyniku. Usunięcie szwów na 7-10 dobę po zabiegu.

ZABIEGI/ PROCEDURY ICD 9
Całkowite jednostronne wycięcie nerki (55.512)
Nefrektomia prawostronna.

Diagnostyka ultrasonograficzna układu moczowego (88.75)
Nerka prawa - w części środkowej zmiana lita śr. 42 mm, nerka ruchoma oddechowo. Nerka lewa - oprzestrzenie płynowe w części środkowo-dolnej (torbiele śródnerkowe). Pęcherz moczowy słabo wypełniony, gładki.

Elektrokardiogram (ocena rytmu serca) (89.51)
WKG w załączniku. RR 115/75
Inne nieoperacyjne badania i pomiary (89.39)

2010-03-08, 11:30
Koaguologia INR 0.9 Czas kaolinowo-kefainowy 29 [s]
Biochemia Kreatynina w surowicy 0.5 [mg/dl] GFR 139.0 [ml/min/1.73m2] Mocznik w surowicy 23.6 [mg/dl] Glukoza 93.0 [mg/dl] Sód w surowicy 143 [mmol/l] Potas w surowicy 4.53 [mmol/l] Chlorki w surowicy 107 [mmol/l]
Morfologia Hematokryt HCT- 41.7 [%] Krwinki czerw. RBC -4.41 [1006/UL] Hemoglobina HGB -13.8 [g/dl] Krwinki białe WBC- 5.11 [1003/UL] MCV- 94.6 [fl] MCHC- 33.1 [g/dl] MCH- 31.3 [pg] RDW-SD- 42.7 [%] RDW-CV- 12.6 [%] Płytki krwi PLT- 199 [1003/ul] PDW- 15.6 [fl] MPV- 11.5 [fl] P-LCR- 35.9 [fl] PCT- 0.23 [%] wart.b NEUT- 3.04 [1003/ul]% NEUT- 59.5 [%] wart.b LYMPH- 1.54 [1003/UL]% LYMPH- 30.1 [%] wart.b MONO- 0.46 [1003/ul]% MONO- 9.0 [%] wart.b EO- 0.06 [1003/ul]% EO- 1.2 [%] wart.b BASO- 0.01 [1003/ul]% BASO- 0.2%

2010-03-10, 13:58
Biochemia sód w surowicy 144 [mmol/l] Potas w surowicy 4.59 [mmol/l] Chlorki w surowicy 108 [mmol/l]
Morfologia Hematokryt HCT- 38.7 [%] Krwinki czerw. RBC- 4.09 [1006/ul] Hemoglobina HGB- 12.7 [g/dl] Krwinki białe WBC- 11.66 [1003/ul] MCV- 94.6 [fl] MCHC- 32.8 [g/dl] MCH- 31.1 [pg] RDW-SD- 41.4 [%] RDW-CV- 12.2 [%] Płytki krwi PLT- 174 [1003/ul] PDW- 14.0 [fl] MPV- 10.8 [fl] P-LCR- 31.1 [fl] PCT- 0.19 [%] wart.b NEUT- 10.39 [1003/ul]% NEUT- 89.1 [%] wart.b LYMPH- 0.59 [1003/ul]% LYMPH- 5.1 [%] wart.b MONO- 0.67 [1003/ul]% MONO- 5.7 [%] wart.b BASO- 0.01 [1003/ul]% BASO- 0.1 [%]

Posiew moczu ujemny.
Grupa krwi 0 Rh (+) dodatni. Alloprzeciwciał odpornościowych skierowanych do antygenów krwinek czerwonych nie stwierdzono.

Komputerowa tomografia brzucha (88.01)

Nerki położone typowo, prawidłowo, wzmacniają się po kontraście. W części środkowo-dolnej nerki prawej lito-torbielowaty guz o wym. 51x47mm, uwypuklający znacznie zarys zewnętrzny nerki, przylegający do ściany tułowia- nie można wykluczyć jej naciekania. Żyłą nerkowa prawa zakontrastowana. W nerce lewej torbiel centralna o wym. 42x35mm i pojedyncza drobna torbiel korowa o śr. 7mm poza tym nerki w normie. UKM-y bez zastoju. Wątroba nie powiększona, jednorodnie wzmacnia się po dożylnym podaniu środka cieniującego, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe, trzustka, nadnercza, śledziona bez zmian. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych w zakresie objętym badaniem.

Rutynowe zdjęcie rtg klatki piersiowej (87.44)
Na zdjęciu radiologicznym narządy klatki piersiowej odpowiednie do wieku."
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1122


Powered by WordPress, © tokio-hotelowcy-bill *Tokio-Hotel